Surf etiquette


 

1629555_orig

 

Die onaardige Fransman zal het niet goed oppakken als jij in de line-up onterecht voorrang neemt onder de ik-kom-van-rechts verkeers voorrang regels (iets met droite?). Daarom gelden er in de surf regels waar je goed aan doet om je aan te houden “surf etiquette”.

 

Leer ze uit je hoofd voordat je de line-up in gaat.


seal-point-surf-rules

1. Wie mag er gaan?

In je eerste surfles krijg je waarschijnlijk van je instructeur te horen: “Ga wanneer je wil (zolang je ver genoeg uit elkaar ligt), maar kijk goed of er niet iemand voor je ligt.” Daar kom je niet meer weg in een eigen surfsessie tussen surfers die je niet kent. Toch is dit geen gekke aanwijzing, ik geef deze aanwijzing ook vaak. Als beginnend surfer ga je alleen nog maar vooruit in de whitewash en dan kan je nog niet echt anderen in de weg liggen. Begin je beter te surfen en kies je ervoor down the line te surfen op ongebroken golven, dan komen er regels kijken.

Eerst moet je weten waar de piek zit, het hoogste punt in de golf met de meeste snelheid. De surfer die daar het dichts bij zit mag gaan. Stel dat je peddelt voor een golf naar rechts en iemand links van jou peddelt voor dezelfde golf, dan heeft die persoon voorrang en moet je de golf afstaan.

Ik heb er dus heel lang over gedaan om te leren waar de piek van een golf zit en om te herkennen of hij links of rechts gaat. Het was abracadabra voor me, super frustrerend. Nu weet ik dat het handig is om een tijdje de golven te bestuderen en dan zul je zien dat ze vaak dezelfde kant op gaan. Laat bijvoorbeeld de eerste van de set aan je voorbij gaan en de volgende golf zal ongeveer hetzelfde doen.

2. Niet indroppen

Deze regel hangt samen met de eerste en is waarschijnlijk de belangrijkste voor een goede omgang in de line-up. Als iemand met voorrang voor een golf gaat of hem al surft en jij besluit ook te gaan, dan drop je in. Je ligt dan in de weg voor diegene met voorrang. Dit is irritant, want je blockt iemand, en gevaarlijk, je kan op elkaar in surfen.

Het kan toch wel eens gebeuren dat iemand indropt. Ik heb ook wel eens per ongeluk op een local ingedropt (big deal, zucht…), omdat ik meters verderop lag en met mijn longboard gemakkelijk direct op de golf stond. Toen ik achterom keek en hem aan zag komen ben ik uit de golf gegaan. Als zoiets gebeurt is het goed om even sorry te zeggen voor de goede vriendschap. Deze man was helaas niet zo vriendelijk. Mijn beslissing daarna was om maar een beetje uit zijn buurt te blijven.

3. Uitpeddelen

Heb je net een goede golf gehad, ga dan niet direct terug de line-up in maar kijk even goed waar je het beste kunt uitpeddelen (terug de line-up in). Probeer er voor te zorgen dat je tijdens je weg terug surfers op een golf niet in de weg kunt liggen, meestal kun je het beste even

om iedereen heen peddelen. Vaak is dit ook de meest gemakkelijke weg omdat je dan met een mui (rip) naar achter kunt. In een hele drukke surf heeft iemand ooit over mijn board heen gesurft die vervolgens bij de neus kapot was. Super vervelend en een beetje een fout van ons allebei. Soms is het moeilijk in te schatten waar iemand heen gaat. Communicatie is dan handig.

4. Geen board ditchen

Board ditch betekent dat je je board laat gaan om onder een golf door te duiken. Leer turtle rollen of duckdiven, maar hou ten alle tijden je board bij je zodat je board geen gevaar voor anderen kan vormen.

5. Niet snaken

Snaken betekent dat je om een andere surfer heen peddelt om een goede plek voor jezelf zien te krijgen. Het is niet gevaarlijk maar wel enorm irritant. Wacht geduldig je beurt af en schuif een plekje op als iemand een golf heeft gehad.

 

Share This:

Related Post

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *