Met 72 kilo naar Frankrijk 3


Het is inmiddels meer dan twee weken sinds ik naar la France vertrok om daar een half jaar in een surfkamp te werken. Tijd voor een update. Hoe kom je met 72 kilo aan zooi van Amsterdam in Moliets? 3 Mei vroeg in de ochtend stappen we in een taxibusje naar Schiphol. Beste geld ooit besteed, want het openbaar vervoer in met een 2.5 meter lange boardbag is vreselijk.

IMG_20160503_063644

Vliegtuig of bus

We hebben lang allerlei verschillende opties overwogen om naar Frankrijk te gaan; bus, vliegtuig, mitfahrgelegenheit, zelfs een eigen busje schoot door ons hoofd, maar daar begin ik sinds mijn laatste ervaring even niet meer aan. Het vliegtuig leek onaantrekkelijk, maar blijkt na wat uitzoekwerk toch de beste optie. Het nadeel van vliegen is altijd het bagage gedoe. Maar we vinden een goedkope vlucht Amsterdam Bordeaux met EasyJet. We boeken allebei een koffer van 20 kilo bij voor €30. Daarnaast boek ik een boardbag erbij, dat kost dan wel €50, maar dan mag je wel 32 kilo extra meenemen. Het maakt niet uit hoe je het gewicht over je bagage verdeelt, de moeite waard dus.

Met de trein van Bordeaux naar Dax

IMG_20160503_122953

Het gemakkelijkste gedeelte zit erop. We zijn in Bordeaux, nu gaat het grote gezeul beginnen. Vooral voor  Oli, want ik speel de kreupelkaart met m’n knie. In Bordeaux nemen we voor €7,20 een shuttle naar het treinstation. We slepen onszelf en al onze spullen naar het eerste de beste ticket apparaat want aan kaartverkoop aan een desk doen ze niet. De mogelijkheden op dat verdomde apparaat lijken oneindig dus het duurt even voordat we een ticket te pakken hebben, maar er rolt er uiteindelijk een uit. Van te voren zochten we het treinschema op, dus we weten hoe laat de treinen gaan. Door dat stomme apparaat verliezen we veel tijd, dus het wordt rennen naar het juiste perron. We willen niet wachten op de volgende trein die een uur later gaat.

Ik ren met m’n koffer, backpack en Oli’s handbagage tas. Oli rent met zijn boardbag met zooi op zijn rug en mijn 20 kilo boardbag. Ik struikel zowat over de tas die loskomt van mijn rolkoffer en sta vervolgens moedeloos boven aan een trap, want lifts of roltrappen bestaan niet op dit station. Ik krijg mijn 30 kilo koffer met geen mogelijkheid naar beneden, laat staan naar boven, dus Oli rent trap op en af met zooi. Bezweet komen we bij de juiste trein aan waar we direct van Franse vriendelijkheid kunnen genieten. De machinist kijkt naar Oli die probeert met alle bagage de trein in te rennen, en terwijl hij Oli aankijkt fluit hij om de deuren te sluiten. Gelukkig zijn er een paar mensen die helpen al onze spullen in de trein te krijgen en het is gelukt! We zitten totaal op de verkeerde plek, want je zit in de Franse trein op een stoelnummer, maar fuck it. We gaan niet met al die spullen de trein door om de juiste plek te vinden.

Op internet lees ik dat machinisten moeilijk kunnen doen over surfboards in de trein, maar wij hebben denk ik geluk. We worden niet gecontroleerd. Waarschijnlijk omdat dit stuk maar kort is vergeleken met de hele rit die sommige mensen met dezelfde trein afleggen. De beste plek voor je surfboard in de trein is het bagagerek boven de stoelen (dus niet tussen de coupés in), het board past er precies in en niemand heeft er last van. We zitten een uur in de trein en worden opgehaald in Dax. Dan is het nog 40 minuten naar de camping en zijn we in de middag daar! Heerlijk om zo’n grote afstand af te leggen in zo’n korte tijd. Frankrijk gaat beginnen.

Share This:

Related Post


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 Gedachten over “Met 72 kilo naar Frankrijk