Go Ride a Wave 3


Ik kan niet geloven dat ik al een maand aan het werk ben en er al die tijd nog niet over geblogd heb. Hoog tijd voor een nieuw verslag. De afgelopen weken heb ik zoveel gewerkt. 2 tot 3 lessen per dag, 7 dagen in de week.

Waar ben ik gebleven: Hana en ik ontvluchten met onze bus het drukke Melbourne en vinden in Torquay onze nieuwe woonplaats. We gaan op banenjacht. Met goede moed en mijn cv’s onder de arm ga ik restaurants en cafés af. Al gauw verandert dat optimistisch stappen in depressief slenteren. Met nul ervaring in bediening en nog minder zin zie ik het leven niet meer zitten. Chagrijnig eindig ik met een koffie op het strand. Ik zie er een surfles en vraag me af waarom ik het niet gewoon bij een surfschool probeer, ik heb immers de kwalificaties. Hoewel daadwerkelijk als instructeur werken alleen maar een droom was. Later blijkt dat ik geen beter moment kon kiezen om mijn brief bij Go Ride a Wave achter te laten. Ze zitten omhoog en hebben instructeurs nodig. Twee dagen later heb ik een gesprek met de baas en hij is erg blij met de papieren die ik heb en de ervaring die Mojosurf me geleverd heeft. De volgende dag kan ik mee met een trial. Super nerveus, maar wat is het leuk! De week erna kan ik op donderdag zelfs met drie lessen mee. Maar al de volgende dag belt het bedrijf me op of ik met spoed naar een les kan komen. De dagen erna word ik ook gevraagd en ik spring overal in. De eerste keer dat ik de ‘beachtalk’ doe ben ik supernerveus, maar ik wil het niet te lang uitstellen. En nu doe ik niet anders. Chicken wings, arch up like a seal en look up, stay up, behoren tot mijn dagelijks vocabulaire.

onderweggrawauto

Onderweg naar werk op de Great Ocean Road

 

Go Ride a Wave is een behoorlijk groot bedrijf. Ze geven met name les aan scholen die op kamp zijn en surfen als activiteit hebben. Ik moet wekelijks mijn beschikbaarheid doorgeven en op basis daarvan word ik ingepland. Ik werk vooral in Anglesea, een plaatsje hier in de buurt en rij daar vaak naartoe met een collega (uit Nederland:) ), zodat ik de bus kan achterlaten voor Hana. Het bedrijf heeft een Factory van waaruit alles georganiseerd wordt. Daar haal je een auto met trailer en je wast er de wetsuits, enz. Door mijn baan heb ik hier ontzettend veel leuke mensen ontmoet en ben ik onder andere in een hottub beland, heb ik een plaatselijk muziekfestival bezocht, een reefbreak gesurft die Point Suicide heet en heb ik wilde pubavonden gehad.

Naast schoolgroepen heeft Go Ride a Wave ook public lessen, dat zijn lessen waar mensen voor inschrijven, dit zijn vaak toeristen. De lessen hebben allemaal dezelfde opzet, maar iedere instructeur doet het op zijn eigen manier. Op het strand vertel je wat over veiligheid en vervolgens leer je ze op het strand een pop-up techniek. Halverwege de les is er half-time, om nog een keer te herhalen wat werkt en niet werkt. Soms zijn er kinderen in de les die al kunnen surfen en dan naar achteren willen. Dan hou ik echt van mijn baan, want dan is er een instructeur nodig die met ze uitpeddelt en ze achterin coacht. Vorige week moest ik uitpeddelen in enorme dumpende golven waar ik zelf nooit voor uitgepeddeld zou zijn. Maar het was superleuk om daar te zijn met jongens vol adrenaline. Ik heb zelf nog wat golven gesurft en ben uiteindelijk aangespoeld met een lens uit mijn oog.

IMG_4370IMG_4358

IMG_4342IMG_4356

IMG_4360

Afgelopen week had ik een geweldige dag. Ik moet met een collega een promo doen bij een universiteit. We gaan als twee kinderen alle kraampjes af, doen een oogtest, fietsen een smoothie bij elkaar, hebben een goede tijd in de petting zoo en halen ondertussen klanten binnen.

IMG_4366

Bij terugkomst in de Factory zijn twee collega’s een uitdaging aangegaan waar we graag in meegaan: een board maken en het diezelfde middag nog surfen. We nemen een gebroken board, zagen en plakken vanalles aan elkaar, noemen het ‘Dutch courage’ en gaan ermee naar het strand. We surfen twee stranden die dag. De eerste is te moeilijk om ook maar uit te peddelen vanwege de hoeveelheid whitewash. De tweede is een reefbreak waarbij de twee mannen het leuk vinden om de moeilijkste weg te kiezen. We lopen met ons board onder de arm over de rotsen, en springen vanaf de zijkant het water in. Althans, dat is de bedoeling. Ik wou dat ik foto’s had. Het gaat lang goed. Elke keer als er een set kwam houden we ons vast aan de rotsen. Het laatste stukje moet snel want de golven breken vrij hard op dat punt. Uiteraard komt er een grote golf op het moment dat ik de sprong moet maken. M’n collega zegt dat ik moest springen maar ik hou me vast voor m’n leven. Gevolg: de golf slaat me om en ik verdwijn met mijn board onder de arm over de rotsen. Een paar krassen in m’n hand en voet verder kreeg ik het voor elkaar om van de rotsen weg te peddelen. Ik kan niet stoppen met lachen. Als je met mannen gaat surfen kan het ook gewoon niet makkelijk. We surfen tot de zonder onder gaat en bij thuiskomst is er een barbecue.

Proberen warm te blijven tussen de lessen door

Proberen warm te blijven tussen de lessen door

Ik neem terug dat ik de seizoenen mis. Het wordt hier koud, en ik mis de warmte nu al. Jullie gaan langzaam de zomer in en wij de winter. Uiteraard heb ik de enige plaats in Australië uitgekozen om te wonen waar winter ook echt kouder wordt. Zeker als je de hele dag in het water in de wind bent is dat best koud. Ik heb inmiddels een 4/3 dik wetsuit besteld, met korting via het bedrijf. Win! Voor de dagen dat ik meer lessen op een dag heb is er de goeie ouwe dubble up: twee wetsuits over elkaar dragen. Gouden regel: doe nooit je wetsuit uit tussen de lessen door. Het is hels om jezelf in een nat wetsuit te hijsen.

Met zijn 3en in changing towel

Met zijn 3en in changing towel

Zoals ik al zei veranderen mijn plannen elke dag. Ik heb het nu zo ontzettend naar mijn zin hier dat ik eigenlijk wel terug wil komen om opnieuw voor Go Ride a Wave te werken in een nieuw seizoen. Ik verdien hier meer geld dan ik thuis zou doen en kan ondertussen surfen. Cheesy maar waar: Living the Dream. Om in aanmerking te komen voor een tweede jaar visum moet ik of een Ozzi trouwen of Farmwork doen voor 3drie maanden (druiven plukken). Ondertussen wil ik niet mijn baan opgeven om op een farm te werken. Dus wat te doen…

glen

Mijn weekend met Glenn

Plannen om naar Portugal te gaan zijn er ook nog steeds. Zeker nadat ik Glenn weer zie na een half jaar! Ik heb afgelopen zomer met Glenn in Sizandro gewerkt. Hij woont in Melbourne, wat hier 1.5 uur vandaan is. Dus het is tijd om weer te meeten. Het is alsof ik hem gister nog gezien heb en we hebben een superleuk weekend waarin we skypen met onze baas in Portugal om onze voorwaarden voor terugkeer te stellen. Het dreamteam komt terug onder voorwaarde dat we een eigen huis hebben en wat geld kunnen verdienen zodat we niet achteruit gaan in ons spaargeld.

We hebben eindelijk een roofrack!

We hebben eindelijk een roofrack!

Volgende week gaan Hana en ik na een lange tijd van samen reizen uit elkaar. Het is haar niet gelukt hier een baan te vinden, dus ze wil hier niet langer blijven, heel begrijpelijk. Ze gaat richting het warme noorden waar ze haar moeder gaat zien. Ik wil graag het seizoen afmaken dus ik blijf hier met de bus. Ik ga haar vreselijk missen, maar weet zeker dat ik me alleen ook ga vermaken. Zodra ik de auto voor mezelf heb kan ik overal naartoe. Hana is niet de enige die weggaat. Veel vanpackers vertrekken naar de warmte. We hebben nog iets om naar uit te kijken voordat iedereen zijn eigen weg gaat: De Bells Beach Ripcurl pro competitie! Alle prosurfers zijn al in en rond Torquay en surfen de breaks. Zodra de competitie begint zal het hier ontzettend druk zijn. Ik kijk er erg naar uit. Ik hou jullie op de hoogte.

feedback1

Tripadvisor feedback 🙂

 

 

Share This:


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

3 Gedachten over “Go Ride a Wave

 • Lex Helwes

  Hoi Anne,

  Ik heb weer genoten van je reisverslag. Het is, ondanks soms een probleempje, wel een geweldige, leuke en spannende tijd.
  Geniet er van.
  Hier in Arnhem is het koud, winderig en nat.
  Nog heel plezier en groet van

  Lex

 • valkie

  Supercool dat je les geeft! Kan me wel voorstellen dat je even slikken moet, maar je hebt zoveel ervaring. E ja je hebt die papieren, dubbel en dwars!! Nice Annie 😀 Fijne tijd!