Word geen surfkook, een simpele gids


Het is een (lange!) periode uit mijn leven die ik liever probeer te vergeten. Maar helaas, de fouten die je maakt blijven vastzitten in je geheugen als kauwgom in je haar. Ik was een pro in de poo stance, heb oneindig lang een knie pop-up gedaan en kende de regels niet, dus zat andere mensen met mijn slechte surf lekker in de weg. Ik beschouw mezelf dan ook als specialist van het kneuzensurfen. In de surfwereld is de term ‘kook’ (denk aan: poser).

Deze tips zijn vooral gericht op beginners, maar dat betekent niet dat als je beginner bent je automatisch een surfkook bent. Op elk surf niveau zijn kooks. Het zijn vooral de mensen die het idee hebben dat hun niveau hoger ligt dan het daadwerkelijk is. Bijvoorbeeld die surfer met gemiddeld niveau die op een dag met hoge golven een moeilijke plek surft met verkeerd materiaal voor de condities. Dit artikel helpt je dus vooral om te voorkomen een surfkook te worden.

 

Word geen land-surfer

200

Laten we beginnen op het land en laat ik zeggen dat iedereen doet het. Ook ik heb me er schuldig aan gemaakt: de foto’s op het strand waarbij je haar droog is, je bikini goed zit en je te kleine, maar stoere board bewegingloos netjes onder je arm zit. Deze foto’s maakt iedereen als je net begint met surfen. Want surfen is cool en dat laat je graag zien, maar actiefoto’s nog even niet. Dit brengt me tot het volgende punt.

 

Laat actiefoto’s maken

200b

Ik snap dat je niet op de foto wil in het midden van de strijd, want we zijn niet allemaal professioneel longboarder waarbij surfen eruit ziet alsof je moeiteloos over water loopt. Surfen kost moeite en dat zie je! Maar als je de kans krijgt om je surfen te filmen of te laten fotograferen, neem die dan. Ik heb een tijdje les gehad waarbij ik ook foto- en videoanalyse kreeg. Dit was super confronterend, maar ook heel leerzaam voor me. Zeker als er iemand met veel ervaring commentaar op geeft. In het water is het war-zone en weet je soms gewoon niet wat je doet. Op de foto’s kun je dat wel zien. En dat kun je meenemen naar de volgende surfsessie!

 

Peddelen is niet het water slaan

200c

Op de een of andere manier bestaat bij iedere beginnende surfer het idee dat je door het water te slaan heel ver komt. Het water slaan is een goede manier om je agressie er uit te gooien, maar het brengt je niet heel ver in surfen. Het gaat allemaal om een smooth rythm. Een herinnering die nog in mijn geheugen brandt is dat ik als voorbeeld werd gebruikt toen ik naast een frans surfklasje surfte: Zo moet het dus niet. Ik peddelde als een op hol geslagen wasmachine en kwam daarmee natuurlijk geen meter vooruit.

 

Surf niet het kleinste board wat je kan vinden

200e

Want het staat beter op foto’s, het past beter in de auto, het is makkelijker te dragen. Genoeg redenen toch? NEE! Probeer verschillende boards. Begin lekker groot. Ik heb te lang een te klein board gesurft en heb daardoor super weinig progressie gemaakt. Begin groot en ga dan langzaam steeds kleiner. Probeer ook lekker veel uit, het ene board kan de favoriet zijn van je vriend, maar hoeft dat voor jou niet te zijn.

 

Neem surfles

200f

Les nemen is duur en is ongemakkelijk. NEE! Leerpuntje: je hoeft nog geen ervaring te hebben om les te nemen. Ga dus lekker op les,je leest hier waarom.

 

Wees niet bang voor water

200d

Kom je in een wasmachine terecht, dan lijkt het soms alsof je voor een minuut gespoeld wordt. Genoeg reden om paniekerig het surfboard aan de kant te gooien. Ik heb mijn lifeguard eens onverantwoordelijk genoemd omdat hij me mee nam naar achter waar ik zo gespoeld werd. Pluim voor aanstelleritis. NEE! Je bent hooguit een paar seconde onder water. Wees niet bang voor de wasmachine, geniet van the ride.

 

Share This:

Related Post

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *