5 dingen die je moet weten voor je eerste surfvakantie


Iedereen die besluit om surfen te leren heeft pro surfers wel eens zien shredden (ja, dat is de term) op huizenhoge golven. Verwachtingen worden gevormd en surflessen worden geboekt. In dit overzicht geef ik je vijf dingen die je moet weten voordat je op surfvakantie gaat of lessen neemt.

1. Een wetsuit of een rashie is je beste vriend

dog-surf-wipe-out_1720073iHoe warm het ook is of hoe erg je je zinnen hebt gezet op een zongebruinde huid. Het surfboard is niet je beste vriend in jullie eerste ur
en samen. Daarom krijg je een wetsuit of rashshirt van je instructeur (afhankelijk van de kou). Je hui reageert niet prettig op de wrijving met de wax of het deck van een softtop. En met een geïrriteerde huid de zon in is al helemaal geen pretje. Helaas zijn er altijd die koppige jongens die ongemakkelijk worden van een wetsuit en dan dus maar in boardshorts het water in gaan om daar een half uur later verkleumd uit te komen. Nog een tip, helemaal gratis: met een boardshort over je wetsuit leg je nog meer de aandacht op daar waar je het niet wil hebben, het ziet er stom uit en je verliest hem in de eerste de beste golf, doe dus maar gewoon niet.

2. Je hebt meer kracht in je bovenlichaam nodig dan je denkt.funny-picture-never-let-your-friends-skip-torso-day-540x730

 

Je denkt wellicht dat je veel balans nodig hebt en misschien wat beensperen. Maar het eerste
wat jou de neiging geeft het board aan de kant te gooien is dat je armen het niet meer trekken. Je moet het board constant bij je zien te houden, jezelf op het deck weten te trekken, laat staan de kilometers die je aflegt door te peddelen. Dit alles doe je met je bovenlichaam. Zie dan nog maar je pop-up te maken met je spaghetti armen. Een beetje training van te voren is dus geen slecht idee.

3. Je hebt uithoudingsvermogen nodig

Je hebt een flinke portie uithoudingsvermogen nodig om jezelf na elke val weer klaar te maken voor die volgende golf. Ben je competitief aangelegd (zols ik) dan is het goed om te weten dat je niet 24/7 een glimlach op je gezicht gaat hebben zoals alle surfkamp foto’s doen vermoeden. Probeer de lol ervan te blijven inzien en wees gerust: iedereen leert op een bepaald punt te staan, daar zal je instructeur alles aan doen.

4. Je bent niet de hele tijd in het water

Je instructeur zal je een groot deel van de les dingen uitleggen op het strand en zelfs de pop-up oefen je eerst op het droge. Dit maakt het uiteindelijk gemakkelijker om het ook in het water toe te passen. Sidenote: Je wil ook echt niet de hele les in het water zijn, soms komt die break tussendoor om pop-ups te oefenen je heel goed uit.

5. Wees niet bang om te vallen

funny_dog_surfing_1005

Je gaat veel vallen en als je daar bang voor bent en daardoor maar op je knieën op je board blijft, leer je natuurlijk nooit surfen. Mij heeft het geholpen om de lol in te gaan zien van een wipe-out, alleen in het water val je vrijwel pijnloos, geniet ervan. Wees ook niet bang om je hoofd onder water te hebben. Ik zie vaak (vooral) meiden die hun neus dichtknijpen voordat ze van het board af vallen. Als je deze handeling, wat blijkbaar zo ingegroefd in het systeem zet, omzet naar het beschermen van je hoofd, dan ben je lekker bezig!

Als je dit een beetje in je hoofd houdt, dan ga je een hele leuke vakantie tegemoet.

Share This:

Related Post

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *